Joga je drevna disciplina koja se bavi postizanjem i odrzavanjem fizickog zdravlja i vitalnosti, kao i psihicke ravnoteze. Joga vezbe (ili tacnije poze - asane) su takve da moze da ih radi svako, bez obzira na starosnu dob, fizicku spremnost i kondiciju, naravno u granicama svojih mogucnosti. Vec nakon nekoliko casova moguce je osetiti pozitivne efekte. Ipak, za trajni osetniji boljitak treba vezbati duze - uz malo upornosti i strpljenja rezultati nece izostati.

Osim sto jaca i zateze misice, joga utice i na skelet, ligamente, cirkulaciju, unutrasnje organe, zlezde sa unutrasnjim lucenjem, odrzanje ili smanjenje telesne tezine. Pri vezbanju ukljucujemo i misice koje retko koristimo i razvijamo pokretljivost.

 

Psihicki uticaj joge ostvaruje se u vidu povecanja koncentracije (paznja je tokom vezbanja od ogromnog znacaja), kao i kroz vezbe za ravnotezu. Ono sto je u danasnje vreme mozda i najvaznije, joga kroz svoje poze, vezbe disanja i relaksaciju smiruje napetost i oslobadja stresa.

 

 

Razlika izmedju fitnesa, aerobika i slicnog napornijeg vezbanja i joge su visestruke. Joga se radi bez naglih pokreta uz obavezno skretanje paznje na udisaj i izdisaj, tako da su povrede iskljucene. Radi se do polozaja koji vam odgovara.