Pozitivno dejstvo joge ogleda se na vise nivoa I na duze staze. Vec smo neke nabrojali.

 

 

Joga:

 

Poboljšava opšte stanje organizma

Smanjuje i/ili održava telesnu težinu

Zateže i jača mišiće, povećava elastičnost    

Popravlja držanje i koncentraciju

Pomaže kod raznih zdravstvenih problema

Oslobadja stresa i pomaže da se opustite...

 

A kako joga zapravo deluje?

 

Izdvojicu ponesto za sta mislim da je najvaznije:

 

 

     UTICAJ NA STRES, tj. centralni I periferni nervni sistem: 

Vecina bolesti, kao sto svi znaju, dolazi “iz glave”. Uz pomoc:

a) vezbi disanja,

b) telesnih vezbi (koje u svom sklopu imaju I disanje, ali deluju I na zlezde I nervne zavrsetke),

c) i uz pravilnu relaksaciju,

oslobadjamo se stresa. Dovoljno je na dvadesetak minuta dnevno zaboraviti na sve brige I probleme, izbaciti iz sebe sve sto je negativno a nahraniti sve celije kiseonikom I pozitivnom energijom, I vec smo zdraviji duhom, a time I telom (I obrnuto J)

(Uz to: dok radimo joga vezbe, sva paznja usmerena je samo na njihovo izvodjenje, sto samo po sebi poboljsava koncentraciju. A tu su jos I vezbe ravnoteze, sve sa blagotvornim dejstvom na nas nervni sistem).

 

SIMETRIJA I RAVNOTEZA

JOGA po vecini izvora znaci “jedinstvo” (tela I duha, nas I okoline…), a HATHA (ha- sunce, tha- mesec) jos I jedinstvo sunca I meseca. Ravnoteza svih sila u prirodi uz pomoc joge prenosi se I na coveka.

Ravnoteza nas I okoline daje uravnotezenu licnost.

Kad je rec o telu, svako od nas je asimetrican (primer lica, desnjaci smo ili levaci, imamo makar malo krivu kicmu, najcesce nam je jedno stopalo vece sto je opet posledica nepravilnosti skeleta itd.). Ova asimetrija za posledicu ima nepravilnosti u radu organa. Uz pomoc joge, ta asimetricnost tezi da se smanji, cime se postize simetricnije, a time I zdravije telo.

 

PROBAVA I RAZMENA MATERIJA

 

    Ovaj se momenat cesto zanemaruje a od najveceg je znacaja.Mozda zvuci prizemno, ali bez besprekorne probave nema ni zdravlja. Blagovremeno izbacivanje toksina direktno utice na stanje naseg organizma. Zato mnoge joga vezbe ciljano direktno Ili indirektno deluju na nas probavni trakt odrzavajuci ga u dobrom stanju, sto automatski povlaci I dobro stanje celog organizma. Pravilna razmena materija je I preduslov normalne telesne tezine.

CIRKULACIJA

Prokrvljenost svih organa I elasticnost krvnih sudova su od krucijalnog znacaja za organizam. Samo dobra cirkulacija obezbedjuje nesmetan rad svih organa I tkiva, ukljucujucu I sve unutrasnje organe I zlezde sa unutrasnjim lucenjem. Kroz joga vezbe celo telo se hrani kiseonikom koji kroz krv dopire u bukvalno sve delove tela. Istezanjem, pregibanjem itd. poboljsava se strujanje krvi kroz krvne sudove I misice, kao I masaza, a time I bolja prokrvljenost unutrasnjih organa I zlezda.

 

SKELET

U jogi se kaze - mlad si onoliko koliko ti je mlada kicma. To govori koliki je akcenat joge na skeletu, ali I na svemu sto uz to ide: misici koji ga drze, ligamenti, krvni sudovi, nervni zavrseci… Pravilnim vezbanjem sve se ove komponente drze u dobrom stanju.

(Uzgred, po joga predanju sva vitalnost smestena je u kicmi, gde se nalazi I sedam chakri I imaginarna zmija (kundalini) koja lezi uspavana u repnom delu kicme, da bi se uz pomoc joge probudila I kroz cakre dosla do one najvise, cakre spiritualnosti.)

 


U nasoj kulturi jako nam je vazan izgled, pa ne treba zanemariti ni taj aspekt. Samo zdravo telo je lepo telo, a zadovoljstvo sobom (I psihicki I fizicki) predstavlja preduslov sklada sa sobom I okolinom, sto I jeste glavno polaziste I ishodiste joge.

 

………